Tradycyjna kuchnia hiszpańska

Tradycyjna kuchnia hiszpańska

Zagraniczne wakacje stanowią okazję do zapoznania się z zupełnie obcą kulturą. Oprócz zwyczajów i egzotycznego języka, turyści stykają się również z lokalną kuchnią. W przypadku dalekich podróży eksperymenty kulinarne często kończą się niemałym szokiem. Tradycyjne japońskie czy chińskie potrawy nie tylko nie trafiają w gust przeciętnego Europejczyka, ale mogą wręcz przerazić! W przypadku urlopu na terenie Unii nie musimy się tego obawiać. Hiszpańskie potrawy składają się przede wszystkim z owoców morza, pomidorów i mięsa. Cechą charakterystyczną kuchni południowej są aromatyczne przyprawy, zioła oraz gęste sosy. Do popisowych dań zalicza się paella, tortilla oraz gazpacho. Paella składa się z ryżu wymieszanego z mięsem, rybą i warzywami. Tortillę przygotowuje się z mąki pszennej, wody i jajek. Usmażony, gruby omlet jest podawany z dodatkiem ziemniaków, warzyw i mięsa. Wybór dodatków jest uzależniony od regionu, w którym serwuje się tortillę. Gazpacho to kolejny przykład typowo hiszpańskiej potrawy. Jest to nic innego, jak chłodnik przygotowywany ze zmiksowanych warzyw. W roli deseru często podaje się owoce, głównie pomarańcze. Dzieciaki przepadają również za słodkim kremem katalońskim. Ulubionym napojem do obiadu czy kolacji jest lekkie, owocowe wino Sangria. Nalewa się je do wysokiej szklanki wypełnionej kostkami lodu.