Zróżnicowana kuchnia Hiszpańska

Zróżnicowana kuchnia Hiszpańska

Oczywiście jeśli jedziemy do jakiegoś kraju to chociaż trochę chcielibyśmy go poznać. Nie chodzi tutaj tylko o zwiedzanie, zabytki i atrakcje turystyczne. Niektórzy jadąc do jakiegoś kraju nastawieni są na poznanie nowych kultur, nowe przygody. Osoby te z pewnością będą chciały poznać także kuchnię danego kraju. Jedną z ciekawszych kuchni tradycyjnych jest kuchnia Hiszpańska. Wiele osób, które próbowały hiszpańskich przysmaków, poleca je i chwali. Będąc w Hiszpanii z pewnością natkniemy się na potrawę gazpacho. Jest to nic innego jak chłodnik, którego składnikami są pomidory i papryka. Innym daniem głównym, często serwowanym w Hiszpanii jest paella. Do przygotowania tej potrawy wykorzystuje się natomiast ryż oraz szafran. Dość popularne w Hiszpanii są także kotlety wieprzowe oraz fabada, czyli potrawa składająca się w głównej mierze z fasoli i bardzo dużej ilości różnego typu wędlin. Będąc w Hiszpanii nie można nie spróbować oczywiście różnego rodzaju tortilli. Jeśli chodzi o zakąski to najbardziej popularne są tam tapas, smażone ziemniaki, uszy wołowe oraz kanapki z grillowaną kiełbasą. Godne polecenia są także Hiszpańskie desery. Wśród najpopularniejszych znajdują się churros, czyli paluszki z ciasta parzonego, arroz con leche, czyli ryż z mlekiem i wanilią oraz crema catalana.