Pyszna madrycka kuchnia

Pyszna madrycka kuchnia

Mówiąc o Madrycie nie sposób pominąć tutejszej kuchni, która wśród turystów robi po prostu furorę. Każdy, kto przyjeżdża tutaj na wakacje musi spróbować miejscowych specjałów, które smakują naprawdę wyśmienicie. W kuchni madryckiej można dopatrzyć się połączenia różnych hiszpańskich kuchni. Tak naprawdę bowiem każdy region Hiszpanii ma swoje popisowe dania, które uważane są za te najbardziej typowe i tradycyjne. W Madrycie z pewnością natkniemy się na flaki oraz gulasz, który przygotowuje się z grochu, jarzyn, mięsa oraz peklowiny. Będąc w Madrycie nie można zapomnieć o spróbowaniu słynnej zupy z czosnkiem. Jest to jednak potrawa dla ludzi o mocnych nerwach. Będąc w Madrycie koniecznie trzeba spróbować także miejscowych słodkości, które uchodzą za jedne z lepszych na całym świecie. W okresie bożonarodzeniowym z pewnością będziemy mogli skosztować marcepanu oraz turron, czyli czegoś co określane jest jako odmiana nugatu. Turron dostępny jest w postaci kostek różnych rozmiarów. Jest to doskonały prezent dla bliskich oraz przyjaciół kiedy wracamy z Madrytu. W czasie Wielkiego Postu trzeba z kolei skosztować Torrijas. Jeśli chcemy poznać madrycką kuchnię powinniśmy odwiedzić przynajmniej kilka, kilkanaście barów oraz restauracji. Lepiej jednak wybierać te mniejsze. Do posiłków serwowane jest tutaj miejscowe wino.