Mówiąc o Madrycie nie sposób pominąć tutejszej kuchni, która wśród turystów robi po prostu furorę. Każdy, kto przyjeżdża tutaj na wakacje musi spróbować miejscowych specjałów, które smakują naprawdę wyśmienicie. W kuchni madryckiej można dopatrzyć się połączenia różnych hiszpańskich kuchni. Tak naprawdę bowiem każdy region Hiszpanii ma swoje popisowe dania, które uważane są za te najbardziej typowe i tradycyjne. W Madrycie z pewnością natkniemy się na flaki oraz gulasz, który przygotowuje się z grochu, jarzyn, mięsa oraz peklowiny. Będąc w Madrycie nie można zapomnieć o spróbowaniu słynnej zupy z czosnkiem. Jest to jednak potrawa dla ludzi o mocnych nerwach. Będąc w Madrycie koniecznie trzeba spróbować także miejscowych słodkości, które uchodzą za jedne z lepszych na całym świecie. W okresie bożonarodzeniowym z pewnością będziemy mogli skosztować marcepanu oraz turron, czyli czegoś co określane jest jako odmiana nugatu. Turron dostępny jest w postaci kostek różnych rozmiarów. Jest to doskonały prezent dla bliskich oraz przyjaciół kiedy wracamy z Madrytu. W czasie Wielkiego Postu trzeba z kolei skosztować Torrijas. Jeśli chcemy poznać madrycką kuchnię powinniśmy odwiedzić przynajmniej kilka, kilkanaście barów oraz restauracji. Lepiej jednak wybierać te mniejsze. Do posiłków serwowane jest tutaj miejscowe wino.
Pyszna madrycka kuchnia
![Pyszna madrycka kuchnia](https://koziolkuj.pl/wp-content/uploads/2016/12/06e18a952ff981.jpg)
Leave a Reply