O kiełbasie Chorizo

O kiełbasie Chorizo

Turyści, którzy przyjeżdżają do Hiszpanii z całą pewnością powinni spróbować bardzo popularnej tutaj kiełbasy jaką jest chorizo. Kiełbasę tą produkuje się z mięsa wieprzowego. Kiełbasę tą można niezwykle łatwo rozpoznać spośród innych przysmaków hiszpańskich. Charakteryzuje się ona bowiem niezwykle intensywnym zapachem oraz bardzo wyrazistym smakiem. Trzeba jednak bardzo mocno podkreślić, że nazwa chorizo używana jest dla określenia bardzo dużej grupy kiełbas. Ich wspólną cechą jest używanie słodkiej papryki, która była uprzednio uwędzona. Do wszystkich gatunków chorizo dodaje się także suszony pimienton. Różne kiełbaski chorizo mogą różnić się wieloma cechami. Możemy kupić na przykład chorizo, które zostało zmielone grubiej lub drobniej. Różnice dotyczą także stopnia ostrości poszczególnych gatunków. Do wyprodukowania różnych gatunków chorizo używa się także mięsa pochodzącego z różnych ras świń. Wskazuje się obecnie na cztery podstawowe rodzaje chorizo. Wyróżnia się więc chorizo sarta, chorizo fresco, chorizo iberico oraz chorizo vela. Chorizo sarta oraz chorizo fresco to dwa rodzaje chorizo, które są surowe. Chorizo sarta to kiełbasa dojrzewająca, która zjada się bez poddania uprzedniej obróbce termicznej. Jeśli jednak chcemy zjeść chorizo fresco musimy je najpierw podgrzać. To właśnie ten rodzaj chorizo uważany jest za wyróżniający się najbardziej intensywnym aromatem. Chorizo iberico to chorizo, które poddaje się suszeniu.