Półwysep Iberyjski słynie z nietypowej i bardzo smacznej kuchni, która dla turysty jest taką samą atrakcją jak chociażby zwiedzanie pięknych miejsc. Hiszpania ma w tym temacie wiele do zaoferowania. Przede wszystkim je się tam wiele owoców morza, jak chociażby ryb czy wodorostów. A także czegoś, czego my raczej nie preferujemy – czyli ośmiornic. Duży nacisk jest także kładziony na wszelakie owoce. Cytrusy, a także daktyle to praktycznie standard przy chociażby obiedzie lub kolacji. Hiszpania to także duże ilości pomidorów, oliwek a także chociażby bananów lub arbuzów. Tradycyjnymi potrawami są te z ryżu jak chociażby paella, a także zupy na zimno, czyli gazpacho. Nie można zapomnieć o tortilli i specjalnym kremie z Katalonii. Warto dodać, że jedzenie różni się w zależności od regionu, do jakiego się udamy. Czasem nawet drinki w barze o tych samych nazwach będą miały inny smak. Wynika to z ogromnego zróżnicowania kulturowego, które z kolei ma podstaw w historii kraju i podziału na wiele regionów. Istotnym elementem są także przystawki, zwane tapas. Mogą to być szynka, ser, małe kiełbaski – jest tego bardzo wiele rodzajów. Tym samym jadąc do Hiszpanii spróbujmy tradycyjnej kuchni, nie tylko tej hotelowej – nawet w postaci różnorakich dżemów lub win. Na pewno żałować tego nie będziemy.
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
P | W | Ś | C | P | S | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
Leave a Reply