Jeśli udajemy się do Hiszpanii warto nastawić się na niesamowite doznania smakowe. Hiszpańska kuchnia jest bowiem niezwykle smaczna, ale znacznie różni się od kuchni polskiej. Mówiąc o hiszpańskiej kuchni trzeba bardzo wyraźnie podkreślić, że nie jest to kuchnia jednolita. W zależności bowiem od regionu będziemy mieli okazję skosztować nieco innych potraw. Generalnie można wskazać trzy rodzaje potraw, które pojawiają się w kuchni hiszpańskiej: śródziemnomorskie, pasterskie oraz wybitnie morskie. Na śniadanie z całą pewnością warto skosztować arroz con leche. Jest to ryż pieczony w piekarniku z mlekiem, do którego dodaje się wanilię. Potrawa ta jest bardzo gęsta. Wbrew naszym oczekiwaniom nie zostanie ona nam podana na ciepło. Danie to jada się tutaj na zimno. Jeśli po śniadaniu pijemy kawę możemy spodziewać się deseru w postaci churros. Są to placki z ciasta, które przygotowuje się smażąc je w naprawdę głębokim tłuszczu. Najbardziej znaną potrawą serwowaną w Hiszpanii jest oczywiście paella. Występuje ona w różnych odmianach jednak zawsze podstawą jej przygotowania jest ryż. Możemy skosztować paellę z owocami morza lub z mięsem. To uzależnione jest już od naszego gustu. W Hiszpanii równie chętnie jada się gazpacho, które jest rodzajem chłodnika przyrządzanego na bazie pomidorów i papryki. Danie jest to idealnie jeśli weźmiemy pod uwagę wysokie temperatury, które najczęściej panują w Hiszpanii.
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
P | W | Ś | C | P | S | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
Leave a Reply